Fetih ve Kıyamet -FERİDUN M.EMECEN


Feridun M.Emecen
400 sayfa
İstanbul 2012

Arka Kapak'tan..

"Ya ben Şehri alırım ya da Şehir beni"
FATİH SULTAN MEHMED

''1453 yılına dönmeye, İstanbul'un Fethi'ne tanıklık etmeye hazır mısınız? Tarih alanında pek çok önemli çalışmaya imza atan Prof. Dr. Feridun M. Emecen’den İstanbul’un fethi üzerine muhteşem bir araştırma… Hem Doğu hem de Batı dünyası için büyük önem arz eden bir şehir İstanbul… Bir yanda köklü bir imparatorluk Bizans, diğer yanda da Doğu’nun yükselen gücü Osmanlılar ve küçük yaşta babası tarafından tahta çıkarılan ve katı bir siyasi mücadelenin içine itilen Fatih Sultan Mehmed...

Bu beklenmeyen başarı, İstanbul’un fethi, bir bakıma Batı dünyasının siyasi ve askerî ilerlemesine Müslüman dünyasının bir cevabı niteliğindeydi. Bununla da bitmeyecekti; İslam dünyasının en güçlü temsilcisi olan Osmanlı Türklerine Orta Avrupa’ya kadar uzanacak yeni hedeflerinin kapıları da açılacaktı.

Peki adı tarihte yer etmiş bu başarılı padişah Fatih Sultan Mehmed kimdi? 
Şahsi dünyası, kişisel görüşleri, 21 yaşında “Fatih” olmasını sağlayan etkenler nelerdi? 
İstanbul’u almak için kurduğu hayaller neydi, kuşatmaya hazırlık aşamalarında neler yaşanmış ve fetih nasıl gerçekleşmişti? 
Gemiler gerçekten de Haliç’ten bir gecede yürütülmüş müydü?
Kuşatma boyunca yaşananları Doğu ve Batı dünyası nasıl yorumlamıştı? 
İstanbul’un fethinin kıyametle kurulan tarihsel bağlantısının ardında yatan sebepler nelerdi? 
Kıyamet beklentisi niçin İstanbul’un fethiyle özdeşleştirilmişti?

Bu ve bu şanlı fetih üzerine merak edilen daha pek çok soru, ilk defa yayınlanan belgeler, özel savaş resimleri, haritalar ve akıcı bir üslupla Prof. Dr. Feridun M. Emecen tarafından araştırılıp yazıldı; Fetih ve Kıyamet / 1453…''



Fetih ve Kıyamet kitabı,Timaş Yayınlarının hoş bir hediyesi olarak cuma günü bana ulaştı,ulaştığı andan itibarende elimden düşmedi..Fetih'i öyle farklı anlatıyordu ki fırsat bulduğum her anda okumak,her daim bu muazzam tarih'i olayın bir parçası olmak istedim. Bu kitap bana İstanbul'un fethini sanki oradaymışcasına canlı canlı yaşama imkanı verdi,Sanki onların soluduğu havayı soludum,onların İstanbul'unda onlar gibi kah hüzünlendim,kah umutsuzluğa düştüm,ama hiç yılmadım..Sonucu biliyordum evet,ama detay'ları keşfetmenin tadı bir başkaydı..Bir olayı çeşitli tarihi kaynakların farklı ama temel'de buluşan anlatımlarıyla idrak etmek,o zamanın kaynak'larından fethi dinlemek harika'ydı..Bazı anlatımlar her ne kadar Osmanlı'ca olsada anlamakta zorlandım diyemem,bunu sanırım gerek yazar'ın açıklamalarına,gerekse Osmanlı'ca metinin bütününde verdiği anlama borçluyum..

Kitap önce önsöz bölümü ile karşılıyor bizi,burada yazar kısaca anlatmak istediği hikaye'yi özetliyor ve amacını anlatıyor.Giriş bölümünde ise derleme yaptığı kaynak ve kişiler'den bahsediyor.Türkçe kaynakların azlığından dem vuruyor..(Kısaca bu bölüm'ler insanda heyecan uyandırmaya ve kitap hakkında fikir sahibi olmaya yetiyor)

Önsöz ve giriş bölüm'lerinden sonra kitap 3 bölümde inceleniyor..Şehir,Fatih ve Fetih..

Şehir bölümünde o zamanın İstanbul'u,İstanbul'un fethi'nin kıyametle bağdaştırılması gibi efsaneler,Fatih bölümünde Sultan Mehmed'in hem ilk,hemde ikinci saltanatı sırasında yaşadıkları,İstanbul'u nasıl hedef edindiği,bu amaçla neler yaptığı,Fetih bölümünde ise İstanbul'un kuşatması ve fethine dair olaylar anlatılıyor..

Son bölümde ise sonuç yerine geçen dünya'da fethin yankıları ve fetih'e dair yazılan Osmanlıca kaynaklardan örnekler bulunuyor..Ayrıca son sayfalarda o dönemde kullanılan silah'lar,kuşatmaya dair ayrıntılar,son Bizans İmparatoru ile Fatih Sultan Mehmet'e ait fotoğraflar yer alıyor..(Kitabın bu bölümünü ayrıca çok sevdiğimi belirtmek isterim)

Genel anlamda kitabın dili oldukça akıcı (bazı Osmanlıca anlatımlar hariç),her ne kadar bir hikaye niteliği taşımasada,zamanın günlük vb.notlarından derlenmesi niteliği ile kişiyi içine alan bir yapısı var.Fetih'e dair birçok detay hakkında bilgi sahibi olmak,içinde bulunulan psikolojiden ve dönemden haberdar olmak adına mutlaka okunması gerek bence..

Bu zamana kadar Fetih hakkında okuduklarım sadece kurgusal hikaye'lermiş bunu anladım..Bundan sonra iyiki okumuşum listesinde bu kitap en üst'lerde..

Sizlerede mutlaka öneririm..

En azından bu adresten kitabı inceleyin derim..

Sevgiler..

Bol kitap'lı günler..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1 yorum 1 mutluluk :)